poniedziałek, 6 stycznia 2014

Drożdżówka z kruszonką palce lizać!


W prostocie siła, zatem w ten weekend zamiast wymyślnych ciast, postanowiłam upiec blachę domowej drożdżówki, posypanej kruszonką, która pysznie smakuje z masełkiem oraz konfiturą i kubkiem ciepłego mleka. Tym razem wyrosła mi, że ho ho, już się rwała do tego, aby opuścić miskę ;p





Ciacho rosło, rosło...





10 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
250 gram margaryny
4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 jajka
odrobina soli
4 łyżki rodzynek

Kruszonka:
½ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki krupczatki
125 gram margaryny
1 cukier waniliowy
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać 1 łyżką cukru waniliowego oraz zalać szklanką ciepłego mleka (nie gorącego). Przykryć ściereczką miskę i odstawić na 20 minut, aby drożdże podrosły. Rodzynki zalać gorącą wodą, a następnie odsączyć wodę, obtoczyć w mące.

Potem dodać do drożdży jajka, przesiać mąkę, pozostałą część cukru waniliowego, cukier puder, mieszać aż ciasto utworzy jednolitą masę. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 3 -4 godziny, przykryć ściereczką. Wyłożyć ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypać kruszonką i piec od 45-60 minut w 175-180 stopniach na złoty kolor.
Kruszonkę zrobić z ½ margaryny, ½ szklanki cukru pudru i 2/3 szklanki mąki krupczatki. Zagniatać palcami.

7 komentarzy:

  1. Umm... jakie wspaniałe, wyrośnięte ciasto. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Marta!!!

    Korzystam z podobnego przepisu, a moje ciasto nigdy nie jest takie śliczne. Muszę wykorzystać Twój sposób!

    Pozdrawiam!
    Paulina

    PS. Mam słabość do imienia Marta, moja mama tak się nazywa ;) Dołączam do obserwowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, przepisy sprawdzone, spróbuj upiec bo drożdżówka jest pyyyszna, a ja stawiam miskę przy kaloryferze wtedy rośnie jak szalona! Ciasto drożdżowe lubi ciepło :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Mmmm... uwielbiam drożdżówki z masełkiem i kubkiem mleka :) Twoja wygląda wspaniale! Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://asiuuulek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm drożdżowe, najlepsze jeszcze ciepłe, pychota! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm....przydałby się kawałeczek do mojej konfiturki na winku..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy mogę margarynę zastąpić maslem?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...