czwartek, 25 lipca 2013

Tarta ze szpinakiem w koniczynki

Tarty każdy lubi, a jedną z moich ulubionych jest ta klasyczna szpinakowa!
Ostatnio posmakowało mi nadzienie pierożków ze szpinakiem z odrobiną gałki muszkatołowej i chociaż dotąd przyprawa ta kojarzyła mi się głownie z beszamelem to muszę przyznać, że do szpinaku pasuje idealnie!
A dzisiaj prezentuję tartę w koniczynki –zainspirowana ogromem apetycznych wzorzystych tart w Internecie :) No i manualne czynności kuchenne doskonale likwidują codzienny „pracowy stres” ;p A koniczynki to symbol nadziei, że będzie lepiej ;p
Tarta ze szpinakiem
Na ciasto:
250 gram mąki
1żółtko
60 ml wody
125 gram margaryny
Sól
Nadzienie tarty:
300 gram szpinaku w liściach
1łyżka masła
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 szalotka
30 gram serka kremowego
sól morska
pieprz grubo mielony
gałka muszkatołowa
Ze składników na ciasto zagniatamy kulę i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie rozwałkowujemy 2/3 ciasta na formę do tarty. Pozostałą część ciasta włożyć do lodówki.
Teraz przechodzimy do nadzienia: szpinak zblanszować z łyżką masła, czosnkiem, ziołami, wymieszać i wbić jedno jajko, taki farsz wyłożyć na spód tarty, potem z reszty ciasta wykrawać dowolne wzory, ozdobić nimi tartę, serek kremowy pokroić w kostkę i ułożyć między ciastem. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam szpinak i chętnie bym przygarnęła kawałek:) i te urocze koniczynki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na kawalek :) Tarty piekę w weekendy najczęśćiej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...