poniedziałek, 1 lipca 2013

Rożki "nieźle nadziane"



I znowu ciasto francuskie na tapecie – czyli smakowite rożki „nieźle nadziane”, a w tle blaszany kubek emaliowany pamiętający czasy PRL-u wycyganiony od babci kilka miesięcy temu, idealnie wpasowuje się w moja groszkową kolekcje oraz w sielskie kosztowanie przekąski zwanej niegdyś „drugim śniadaniem”, a dzisiaj „lunchem” domowym ;p


Rożki z ciasta francuskiego „nieźle nadziane”


Składniki (na 6 rożków)

1 rulon ciasta francuskiego  

7-8 plastrów polędwicy sopockiej

4 łyżki groszku konserwowego

4 łyżki czarnych oliwek bez pestek

100 gram serka topionego ze szczypiorkiem

1 łyżka jogurtu naturalnego

kilka gałązek tymianku

sól, pieprz



Polędwicę  sopocką kroimy w kostkę, oliwki kroimy na wąskie plasterki. Następnie wrzucamy polędwicę i oliwki do miseczki, dodajemy groszek, serek topiony, jogurt naturalny  tymianek, sól oraz pieprz grubo mielony  i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.

Rozwijamy rulon schłodzonego ciasta francuskiego, kroimy w  prostokąty o wymiarach 12,5x13 centymetrów. Układamy nadzienie na sam środek ciasta i składamy na pół w kształcie rożka, brzegi dociskamy dokładnie oraz robimy widelcem ozdobne paseczki. Można ozdobić rożki fragmentem ciasta francuskiego wykrawając dowolny kształt, a następnie przykleić do rożka. Piec około 20 minut w temp 180 stopni na złoty rumiany kolor.





 




Się pochwalę, że przepis i foty docenione w konkursie "Razem przy jednym stole" organizowanym przez Coca-Colę  calkiem sympatycznym koszem piknikowym w kolorze modnego shabby chic :) z naczyniami idealnymi na piknik :)

http://www.razemprzyjednymstole.pl/

1 komentarz:

  1. Wcale się nie dziwię, że przepis i zdjęcia zostały docenione :) ślinotoku można dostać na widok takich nadzianych rożków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...