25 października ustanowiono Światowym Dniem Makaronu. Oczywiście, gdzie mogło się to odbyć jak nie w stolicy pasty czyli we Włoszech, a konkretnie w Rzymie! Zawsze uważałam, ze Włosi musieli mieć jakieś dziwne konszachty chyba z samym Lucyferem, bo dostali nie tylko piękne krajobrazy, klimat, architekturę, wspaniałych artystów, ale i wyśmienitą kuchnię, której skrawkiem zaledwie są dziesiątki rodzajów pasty oraz słynny włoski placek czyli pizza ) nadal tak uważam :p
I chociaż Polska zdecydowaniem bardziej "ziemniakiem stoi" to Światowy Dzień Makaronu zobowiązuje :) Dzisiaj u mnie wariacja makaronowa z makaronu gniazda Lubelli, które idealnie nadają się do nadziania ich niewielką ilością dowolnego farszu, a upieczone w piekarniku prezentują super-apetyczny efekt wizualny :)
Potrawa z salami dla mięsożerców, chociaż wegetarianie mogą pominąć salami i wówczas jako nadzienie zastosować większą porcję warzyw oraz sera mozzarella :)
Przepis poniżej
Gniazda makaronowe z kwiatowym salami
makaron
Lubella gniazda
9 plastrów
salami
½ szklanki
różyczek brokułów
mała
papryka czerwona
2
ząbki czosnku
1
łyżka oliwy z oliwek
mozzarella
tymianek
sól
pieprz
gałka
muszkatołowa
1. Makaronowe
gniazda gotujemy w osolonej wodzie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu
makaronu. Następnie delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak, aby
gniazda nie rozplątały się.
2. Brokuły
obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, kroimy na małe kawałki, paprykę również
kroimy na nieduże paski. Czosnek siekamy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy z
oliwek, aby uwolnić aromat czosnku. Wszystkie przyprawy oraz oliwę z oliwek z
czosnkiem mieszamy ze sobą.
3. Następnie
każde 3-4 plasterki salami układamy w poziomej linii jeden plasterek obok
drugiego (rysunek objaśniający poniżej) w taki sposób, aby zachodziły na
siebie. Kroimy tak ułożone salami
na pół i zwijamy w rulon, aby powstała nam róża.
4. Każde
gniazdo makaronowe układamy w papilotku od muf finek, potem posypujemy
przyprawami oraz oliwą z czosnkiem, w środek wkładamy róże z salami i wokół
obsypujemy brokułami, papryką oraz plasterkami mozzarelli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz