czwartek, 5 grudnia 2013

Babka drożdżowa z formy z kominem :)



 Jest to mój ukochany przepis na drożdżową babę, taką z rodzynkami nasiąkniętymi rumem, z żurawiną i posypaną cukrem pudrem albo polaną lukrem. Najsmaczniejsza jest świeżo wyciągnięta z piekarnika, jeszcze cieplutka. Na Święta Bożego Narodzenia też taka musi być :) Jest pyszna, nie obsycha - w zasadzie nie zdąży, bo jest świetna do kawy, mleka, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. 
 



2 szklanki mąki

4 dkg drożdży

1/2 szklanki mleka

4 jajka

100 gram cukru

100 gram masła

szczypta soli

szklanka rodzynek

1/2 szklanki suszonej żurawiny

margaryna do wysmarowania formy

1/3 szklanki rumu


Dzień wcześniej zalać rodzynki rumem. Wsypać do miski drożdże, mleko, łyżkę cukru. Odstawić, aby zaczyn wyrósł w ciepłe miejsce. Następnie jajka zmiksować z cukrem, dodać zaczyn, sól, mąkę i stopione lub miękkie masło. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą formę dodać odsączone rodzynki i żurawinę. Wymieszać, odstawić w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia (najlepiej przy kaloryferze) na 2 godziny. Po tym czasie formę z kominkiem wysmarować masłem , przełożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez 30 minut przykrytą folią, a potem zdjąć folię i piec dalej około 25 minut aż ciasto się ładnie zapiecze na brązowy kolor. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków nakłuć ciasto i sprawdzić, czy patyk nie jest mokry, jeśli jest suchy, wyjąć z piekarnika formę z babą. Jak ostygnie, wyjąć babę z formy. Podawać posypaną cukrem pudrem lub można polukrować.
Domowe pieczywo i bułki

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie babeczki jeszcze ciepłe ze szklanką mleka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...