czwartek, 29 stycznia 2015

Zielona zupa - krem z brokułów z grzankami

Dzisiaj na tapecie kolejna zielona potrawa - krem z brokułów z różyczkami brokułów 
oraz grzankami czosnkowymi. Tym razem ekspresowa - czyli z gotowym bulionem i gotowymi grzankami, ale można się pokusić o zrobienie ich własnoręcznie. 
Mi niestety czasowo na to nie pozwolił synek :)
A zupa jest smaczna i sycąca na zimowe wieczory :)




Zupa krem brokułowy:

500 gram mrożonych brokułów
2 ziemniaki
1 mała cebula
1/2 kostki bulionu na włoszczyźnie
1,2 litra wody
2 łyżki masła
sól, pieprz

Zagotować wodę razem z 1/2 kostki bulionowej, wrzucić brokuły i gotować ok 8-10 minut. Cebulę pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę i zblanszować na maśle na patelni. Po gotowaniu brokułów przez 10 minut - wyjąć kilka różyczek i odłożyć do miseczki, a do garnka wrzucić ziemniaki z cebulą, gotować razem około 10-15 minut. Potem zmiksować blenderem na gładki krem. Różyczkami brokułów można udekorować talerz i posypać grzankami czosnkowymi lub zrobionymi własnoręcznie z chleba.

4 komentarze:

  1. Mmm pycha!
    Zapraszam do siebie na zupę krem z pieczonych buraków!:)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzieciaki uwielkbiają krem brokułowy wg tego przepisu:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...