Dziś na talerzu - kopytka ze szpinakiem czyli 2 w 1 z rzeczy które uwielbiam : kluchy i szpinak :)
Kopytka ze szpinakiem
½ kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
160 gram szpinaku mrożonego w liściach
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
Ugotować ziemniaki, szpinak zeszklić na maśle z posiekanym czosnkiem,
odparować masło. Następnie ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, dodać pokrojony
szpinak. Do masy ziemniaczanej dodać jajko i mąkę, wymieszać na gładkie ciasto,
stolnice posypać odrobiną mąki, uformować wałeczki, pokroić pod skosem kopytka.
Gotować kopytka we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z cebulą lub kwaśną śmietaną.
bardzo lubię kopytka w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńSzpinak uwielbiam, więc przepis bardzo mi się podoba. Dziękuję za udział w mojej akcji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki.