sobota, 11 maja 2013

Zielone Kopytka szpinakowe

Dziś na talerzu - kopytka ze szpinakiem czyli 2 w 1 z rzeczy które uwielbiam : kluchy i szpinak :)

 Kopytka ze szpinakiem

½ kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
160 gram szpinaku mrożonego w liściach
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól

Ugotować ziemniaki, szpinak zeszklić na maśle z posiekanym czosnkiem, odparować masło. Następnie ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, dodać pokrojony szpinak. Do masy ziemniaczanej dodać jajko i mąkę, wymieszać na gładkie ciasto, stolnice posypać odrobiną mąki, uformować wałeczki, pokroić pod skosem kopytka. Gotować kopytka we wrzącej osolonej  wodzie. Podawać z cebulą lub kwaśną śmietaną. 






2 komentarze:

  1. bardzo lubię kopytka w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak uwielbiam, więc przepis bardzo mi się podoba. Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...