piątek, 30 maja 2014

Drożdżówka z truskawkami

Nigdzie nie jadłam tak pysznych truskawek jak w Polsce, czerwonych, słodkich, 
pysznych :) Może i na świecie są deserowe, eleganckie, równiutkie, ale nie są tak słodziutkie, nie rozpływają się w ustach jak nasze!
 Dlatego ten tydzień minął mi "truskawkowo" tzn. na kulinarnych kombinacjach truskawkowych. 
Tym razem na tapecie klasyczna drożdżówka z truskawkami :)



Składniki:
400 gram mąki tortowej
3 jajka
100 gram margaryny
½ szklanki cukru zwykłego
½ szklanki mleka
25 gram drożdży świeżych
200 gram truskawek

Do miski wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, jak urosną  dodać jajka, mąkę, margarynę stopioną (ale nie gorącą), pozostały cukier, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykrywając miseczkę z ciastem ściereczką.
Potem wyrabiać jeszcze chwilę ciasto, można podsypać kilka łyżek mąki. Truskawki przekroić na pół. Ułożyć ciasto w okrągłej tortownicy 26 cm i układać na cieście truskawki częścią przekrojona ku górze. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.Można pokusić się o kruszonkę (jak w przepisie na klasyczną Drożdżówkę).


Milion smaków truskawek
Piknik majowy

2 komentarze:

  1. Moje drożdżowe też tak wyrasta ,jak szalone ,uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, jakie puszyste! Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, a zajadać się tym wypiekiem jeszcze bardziej! :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...