czwartek, 8 maja 2014

Tarta z jabłkami i bezą

Bazarki warzywno-owocowe kuszą pysznym rabarbarem, pachnącymi jabłkami, gruszkami. Nie mogłam się zdecydować, jakie owoce wybrać na tartę? Trudny wybór, na które z owoców się zdecydować - różowy rabarbar? gruszki? 
Ale chodziła za mną tarta z jabłkami i taką bezą, ładnie się kruszącą, mniam...
Tym razem wybór padł na jabłka, powstała z nich pyszna tarta 
i zdecydowanie krucha beza, nieopadnięta :)
A ponieważ ostatnio niewiele pichcę, już ogarnęła mnie niewiara w to, że beza się uda :)
Jednak wygląda na to, że to jak z jazdą na rowerze - nie zapomina się!




Ciasto na tartę

150 gram mąki tortowej
100 gram masła
1 żółtko
2 łyżki cukru

Nadzienie jabłkowe:
4 jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

Beza:
1 białko
100 gram cukru pudru

Zagniatamy ciasto na spód tarty, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, dusimy w rondlu z cukrem i cynamonem, aż jabłka się rozpadną.
Formę do tarty smarujemy margaryna, wykładamy ciastem (ja ostatnio rozwałkowuję już formie, małym wałeczkiem z rączką).Nakłuwamy widelcem, Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
Na upieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek. Białko ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy delikatnie na jabłka. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, aż beza ładnie się zaróżowi. Nie wyjmujemy tarty z piekarnika, tylko uchylany drzwiczki - niech beza sobie poschnie jeszcze jakieś 30 minut. Podajemy jak ostygnie.

Piknik majowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...