poniedziałek, 20 maja 2013

Sernik tęczowy na zimno



 30 stopni w słońcu, marzy się coś orzeźwoającego, chłodnego...Szklaneczka wody z cytryną i miętą, mojito, frappe albo sernik na zimno :) idealny na wieczór na tarasie, w ogrodzie czy balkonie :) Na bazie jogurtu zamiast śmietany kremówki stanowi alternatywe dla czegoś słodkiego, a jednak chociaż odrobinę mniej kalorycznego :)

 Tęczowy sernik

1200 gram jogurtu naturalnego

galaretka kiwi

galaretka pomarańczowa

galaretka wiśniowa

2 łyżki żelatyny

¾ szklanki cukru pudru

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

½ szklanki mleka

4 łyżki wody

¼ szklanki wody

truskawki



Biszkopty nasączać w mleku i układać w tortownicy ściśle, jeden obok drugiego. Następnie do 1 jogurtu 400 gram dodać galaretkę wiśniową rozpuszczoną letnią, wymieszać, wylać do tortownicy, wstawić do lodówki. Jak stężeje wylać na ciasto schłodzoną rozpuszczoną galaretkę kiwi, wstawić do lodówki. Ubić  jogurt naturalny  z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, potem zalać gorącą wodą (1/4 szklanki), wymieszać dobrze, wystudzić, ale jeszcze letnią wlać do jogurtu, wstawić na 10 minut do lodówki, taką tężejącą masę jogurtową wylać do tortownicy, wyrównać gorę, wstawić do lodówki aż stężeje, układać truskawki na cieście i zalać galaretką pomarańczową. Wstawić do lodówki do stężenia.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...