środa, 8 maja 2013

Sezon wiosenny otwiera zupa-krem z selera

Kiedyś nie przemawiały do mnie zupy krem, a od niedawna przekonałam się do nich, smaczne, lekkie, sycące. Dziś na tapecie krem z selera, czyli warzywa, za którym nie przepadałam. Ale w wersji zupy krem jest wyborny!

Zupa krem z selera
3 selery
3 ziemniaki
1 szalotka
2 łyżki oliwy z oliwek
7 szklanek wody
1 kostka rosołowa warzywna lub drobiowa
sól, pieprz grubo mielony
orzechy włoskie do ozdoby

Selery i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z kostką rosołową. Szalotkę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie z oliwek. Warzywa gotować do miękkości, wsypać szalotkę, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem, jeśli krem wyszedł za gęsty, dodać wody i zagotować raz jeszcze. Podawać z orzechami włoskimi lub prażonymi pestkami słonecznika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...