środa, 25 września 2013

Szybka zupa grzybowa - z maślakami!

      Tym razem u mnie w kuchni zupa grzybowa, nie kurkowa, nie z podgrzybków, a z maślaków. Maślaki to jeden z siedmiu rodzajów grzybów, które umiem zbierać poza prawdziwkami, podgrzybkami, kurkami, rydzami, czerwonogłówcami i podbrzeźniakami :) Jak na miastową dziewczynę to i tak całkiem nieźle ;)
     W przypadku maślaków nie jest to trudne, bo mają błyszczące kleiste kapelusze i dzięki temu nie można ich pomylić z innymi grzybami :) Tylko warto obierać je w rękawiczkach, chyba że jak kopciuch chcemy mieć brązowe palce :p 
    Jednak kiedy już obedrzemy  maślaki ze skóry (dosłownie), wystarczy posiekać warzywa i w ciągu kilkunastu minut  - jest pyszna zupa!


Składniki
2 litry bulionu
maślaki
1 marchewka
1/2 selera
1 pietruszka
1 szalotka
liść laurowy
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
świeży koperek
1 łyżka masła
sól do smaku

Szalotkę siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy maślaki obdarte ze skóry i  pokrojone w plasterki. Do garnka z bulionem wrzucamy posiekaną włoszczyznę - marchewkę, seler, pietruszkę, potem dodajemy grzyby z cebulą, przyprawy zioła i gotujemy. Jeśli ktoś lubi można zabielić śmietaną zupę ale i tak jest pyszna!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...