niedziela, 4 sierpnia 2013

Sakiewki brokułowe z serem pleśniowym

Uwielbiam mączne przepisy, dlatego naleśniki i pierożki są dla mnie potrawami, które w rożnych kombinacjach mogę przyrządzać i smakować i chyba nigdy mi się nie znudzą :) Mój mąż jako jedną z zalet "małżeńskiego stanu" wymienia właśnie niedzielne śniadanie z naleśnikami i dżemem truskawkowym :p
Dzisiaj propozycja naleśników obiadowych, z cukinia, brokułami i serem pleśniowym zwinięte w fikuśne sakiewki:)
 Zawiązywać sakiewki można także cienkim szczypiorem :) Smacznego!

1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki tortowej
8 różyczek mrożonych brokułów
8 plastrów małej cukinii
4 łyżki śmietany 18% do sosów
2 ząbki czosnku
½ sera camembert (u mnie Merci Chef naturalny)
oregano
sól
pieprz
olej do smażenia
2 gałązki świeżego tymianku

Różyczki brokułów gotować w gorącej wodzie około 4-5 minut, wyjąć z wody pokroić na mniejsze części. Cukinię posiekać w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę, następnie na łyżce oliwy blanszować czosnek, cukinię i brokuły, dodać śmietanę 18% oraz pokrojony na kawałki ser camembert, przyprawić ziołami i mieszając dusić farsz do naleśników przez 8 minut.
W tym czasie jajko wbić do miski, dodać mleko i mąkę i zmiksować na gładką masę. Usmażyć naleśniki. Nadzienie należy kłaść na sam środek naleśnika i zwijać brzegi w kształt sakiewek. Przewiązywać  naleśnik gałązką tymianku lub szczypiorku czy  innych ulubionych ziół. Porcja dla 2 – 3 osób.



Przepis bierze udział w cukiniowej akcji:

2 komentarze:

  1. Pyszne! Ser pleśniowy i brokuły to genialne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszne! do tego wygląda super! pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...