Uwielbiam mączne
przepisy, dlatego naleśniki i pierożki są dla mnie potrawami, które w rożnych
kombinacjach mogę przyrządzać i smakować i chyba nigdy mi się nie znudzą :) Mój
mąż jako jedną z zalet "małżeńskiego stanu" wymienia właśnie
niedzielne śniadanie z naleśnikami i dżemem truskawkowym :p
Dzisiaj
propozycja naleśników obiadowych, z cukinia, brokułami i serem pleśniowym
zwinięte w fikuśne sakiewki:)
Zawiązywać
sakiewki można także cienkim szczypiorem :) Smacznego!
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki tortowej
8 różyczek mrożonych brokułów
8 plastrów małej cukinii
4 łyżki śmietany 18% do sosów
2 ząbki czosnku
½ sera camembert (u mnie Merci Chef
naturalny)
oregano
sól
pieprz
olej do smażenia
2 gałązki świeżego tymianku
Różyczki
brokułów gotować w gorącej wodzie około 4-5 minut, wyjąć z wody pokroić na
mniejsze części. Cukinię posiekać w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę,
następnie na łyżce oliwy blanszować czosnek, cukinię i brokuły, dodać śmietanę
18% oraz pokrojony na kawałki ser camembert, przyprawić ziołami i mieszając
dusić farsz do naleśników przez 8 minut.
W tym czasie
jajko wbić do miski, dodać mleko i mąkę i zmiksować na gładką masę. Usmażyć
naleśniki. Nadzienie należy kłaść na sam środek naleśnika i zwijać brzegi w
kształt sakiewek. Przewiązywać naleśnik gałązką tymianku lub szczypiorku
czy innych ulubionych ziół. Porcja dla 2 – 3 osób.
Przepis bierze udział w cukiniowej akcji:
Pyszne! Ser pleśniowy i brokuły to genialne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne! do tego wygląda super! pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń