sobota, 7 czerwca 2014

Cannelloni z mięsem mielonym - czyli klasyczna kuchnia włoska!

Żeby nie było zbyt truskawkowo na moim blogu, dzisiaj witamy się z kuchnią włoską i 
pysznym klasycznym makaronem Cannelloni z mięsem mielonym, aromatycznym sosem pomidorowym, ziołami wprost z balkonowej skrzynki, oliwą z oliwek, czosnkiem i jak mawiają w gustownych restauracjach - otulonego pierzynką sosu beszamelowego :p
 





20 rurek makaronu Cannelloni
600 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sos pomidorowy:
6-7  świeżych pomidorów (opcjonalnie1 puszka pomidorów)
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
2 łyzki ketchupu pikantnego
gałązka oregano
gałązka tymianku

Sos beszamelowy
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
3 szklanki letniego mleka
2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól
pieprz

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekany 1 ząbek czosnku, podsmażamy chwilę, aż uwolni się smakowity aromat Włoch J Potem podsmażamy na oliwie z czosnkiem mięso, dodać sól i pieprz i odstawiamy.
Sos pomidorowy - do rondelka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, tak samo jak w przypadku mięska wrzucamy posiekane 2 ząbki czosnku oraz posiekaną w kostkę szalotkę, kroimy świeże pomidory (obrane wcześniej ze skórki) dodajemy do rondelka. Potem dodajemy zioła, ketchup  i dusimy, w zależności od konsystencji można zmiksować sos blenderem i ponownie go poddusić aż zgęstnieje.
Sos beszamelowy – przyrządzamy rozpuszczając masło na patelni, następnie dodajemy mąkę i chwilkę podsmażamy na małym ogniu, później zalewamy letnim mlekiem, mieszamy szybko, aby nie utworzyły się grudki, kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotujemy jeszcze 5 minut.
Następnie połowę sosu wlewamy do farszu mięsnego i dusimy aż smaki się połączą. Nadziewamy rurki makaronu farszem mięsnym, do naczynia żaroodpornego na spód wlewamy kilka łyżek sosu, na to układamy pierwszy rząd cannelloni, polewamy kilkoma łyżkami sosu, układamy drugi rząd, zalewamy je sosem pomidorowym oraz beszamelem, tak aby przykrył rurki. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.

Jeśli zostanie nam trochę farszu z mięsem - jest pyszny na grzanki!! czyli do włoskiej bruschetty

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny przepis, uwielbiam makarony w wersji zapiekanej:)
    http://tastyvariations.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :))
    culinaryisland.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...