wtorek, 11 czerwca 2013

Liebster Blog Award dla Chochelką po łapkach :)


Bardzo miło zaskoczyła mnie autorka bloga  - http://kosiarkowa.blogspot.com/ przyznając nagrodę Liebster Blog Award  przyznawaną sobie nawzajem przez blogerów :)


ABC nagrody Liebster Blog Award: ,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”

Najpierw moje odpowiedzi na pytania Kosiary :)

1. Który z gadżetów kuchennych jest Twoim ulubionym?

Uwielbiam foremki metalowe do ciastek oraz te silikonowe kolorowe do galaretek i panna cotty.

2. Twój smak z dzieciństwa to...?
Pierożki, placuszki z jabłkami i cukrem, naleśniki i kopytka. O dziwo w dzieciństwie byłam niejadkiem i sposobem na mnie były przeróżne placki, kluski.

3. Czy posiadasz swój kulinarny autorytet?
Mam dwa autorytety – babcia i mama, a potem trochę zawodowych kucharzy – lubię Roberta Makłowicza, Olgę Smile, a także siostrę Anastazję ze swoimi zakonnymi kuchennymi smakołykami.

4. Kto nauczył Cię gotować?
Jeśli chodzi o kuchnię tradycyjną to mama i babcia, natomiast potrawy z kuchni zachodnioeuropejskiej czy wschodnioeuropejskiej nauczyłam się gotować dzięki pasji i uporowi :) Duzo dały mi oczywiście podróże, bo pewne smaki z nich przywiozłam, a także  książki kulinarne oraz Internet.

5. Skąd wziął się u Ciebie pomysł na stworzenie bloga?
Od kilku lat nosiłam się z tym zamiarem, odkładając realizację na czas „przyszły niedokonany”, a tymczasem stale próbowałam przyrządzać nowe potrawy, uwieczniałam efekty na zdjęciach. Z biegiem czasu zdjęcia były coraz lepsze, zaczęłam zwracać uwagę na tło, naczynia, sposób podania. Aż wreszcie w tym roku – zmobilizowałam się i blog powstał! Najbardziej przerażała mnie techniczna strona prowadzenia bloga, która okazała się całkiem prosta.

6. Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła?
Nie zaryzykowałabym kuchni azjatyckiej – dań z owadów, robali, pająków. Mimo tego, że lubię wyzwania kulinarne, ten rodzaj kuchni w ogóle mnie nie pociąga.

7. Ulubiony przepis to..?
Aktualnie: tarta ze szpinakiem i serem feta. Ale ulubione przepisy jak nastrój zmieniają się.

8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci? 
Polska, włoska, trochę rosyjska.

9. Jakie masz hobby poza gotowaniem?
Podróże małe i duże.

10.Jaki specjał ugotowałabyś dla ukochanej osoby?
Lazanię z nadzieniem szpinakowym, a na deser tiramisu i kawa mrożona.

11. Kawa czy herbata?
Zdecydowanie kawa. Jestem uzależniona od porannej kawy, a drugiej po południu.

Pytania od chochelką po łapkach:
1.       Jaka jest twoja popisowa potrawa?
2.       Bez jakiego sprzętu kuchennego nie wyobrażasz sobie gotowania?
3.       Jaka jest twoja ulubiona książka kucharska?
4.       Gdybyś miał(a) okazję poznać tajniki dowolnej kuchni – jaką kuchnię byś wybrał(a)?
5.       Czy pamiętasz jakąś śmieszną przygodę związaną z gotowaniem?
6.       Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie?
7.       Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..?
8.       Kuchnia włoska czy kuchnia chińska?
9.       Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…?
10.   Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…?
11.   Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki, kubeczki, sztućce do sesji blogowych?

 

3 komentarze:

  1. Tyle szpinaku <3
    Dziękuję za odpowiedzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie mi miło! Dziękuję serdecznie za nominację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Milo się czyta Wasze odpowiedzi na pytania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...