wtorek, 30 kwietnia 2013

Sakiewki zielone

Efektowne sakiewki nadziewane szpinakiem są szybką do przygotowania przekąską, która skusi wyglądem każdego smakosza!

 Sakiewki zielone:

Składniki na naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 łyżki szpinaku mrożonego w liściach
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia

Nadzienie:
200 gram szpinaku mrożonego w liściach
1 serek topiony ze szczypiorkiem lub ziołami
1 łyka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
szczypiorek łodyżki

Z jajek, mąki, mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodajemy odrobinę soli oraz  2 łyżki szpinaku i wszystko miksujemy na gładką masę. Powstanie ciekawe zielone ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju rzepakowym smażymy naleśniki na złoty kolor.
Następnie szpinak dusimy z masłem, posiekanym czosnkiem, dodajemy sól i pieprz oraz serek topiony. Dusimy kilka minut, aby smaki przeniknęły się ze sobą.

Następnie nadziewamy naleśniki farszem, zwijamy w sakiewki, przewiązujemy szczypiorkiem lub ziołami- łodyżką, ale szczypiorek jest najbardziej giętki.

Jajko & Parówka na śniadanie

Jajko w parówce :) Coś prostego i slodkiego w formie. idealne na sobotnie, leniwe, powolne śniadanie :)

Parówkę przecinamy na pół, jej końce spinamy wykałaczką i układamy na rozgrzanej patelni, następnie wbijamy jajko, posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem  i smażymy, aż białko się zetnie.  



 

 Przepis bierze udział w akcji:

piątek, 19 kwietnia 2013

Keks z nutą pomarańczy


Na chmurny humor, wiosenną pogodę niewiosenną, zawirowania zawodowe, nadętych ludzi polecam keksik z nutą pomarańczy i dobrą kawę :)


Keks z nutą pomarańczy

1 i ½ szklanki mąki tortowej
4 jajka
200 gram margaryny
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
około 12 morel
około 10 śliwek suszonych
½ szklanki skórki pomarańczowej



Bakalie posiekać, namoczyć w gorącej wodzie (w małej ilości), następnie odcisnąć i obtaczać w mące. Z mąki, jajek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, rozpuszczonej margaryny ukręcić ciasto na gładką masę. Dodać bakalie, piec w 180 stopniach około 40 minut. Po włożeniu do formy zrobić rowek w cieście, aby ładnie pękło podczas pieczenia.



poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tarta ze szpinakiem i salami


Czy tarta jest grzechu warta? Po cieście francuskim, moje serce zawojowała francuska tarta czyli kruchy placek z nadzieniem owocowym lub wytrawnym.  

Przetestowałam różne przepisy  na tarty i najbardziej przypadł mi do gustu przepis ze strony www.kotlet.tv,który jest doskonałą bazą  i posłużyć może do przygotowania ciasta na tarte słodką lub słoną. W przypadku tarty słodkiej dodajemy po prostu kilka łyżek cukru, a w przypadku tarty słonej szczyptę soli.

Tarty mogą być z owocami sezonowymi i słone ze szpinakiem i serami,  grzybami, warzywami, wszystko zależy od naszej wyobraźni kulinarnej.

 Tarta ze szpinakiem i salami

Na ciasto:
250 gram mąki
1 żółtko
60 ml wody
125 gram margaryny
sól

Nadzienie tarty:
100 gram szpinaku
10 plastrów salami
2 pomidory
2 jajka
25 dkg sera żółtego
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
sól, pieprz,

Z mąki, żółtka, margaryny, wody i soli zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Szpinak w rondelku rozmrozić, dodać czosnek i poddusić tak, aby odparował wodę. Następnie 2 jajka wymieszać z ziołami prowansalskimi, pieprzem i startym serem żółtym. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć w formie do pieczenia, nakłuć widelcem ciasto, wysypać ryż, fasolę do obciążenia tarty, wstawić do piekarnika na ok.15 minut (190-200 stopni).
 Następnie wyjąć z piekarnika, na tartę wyłożyć szpinak, pomidory, salami, zalać serem wymieszanym z jajkiem i piec ok.30 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło jest smaczniejsza.




Karkóweczka pieczona z ziołami

Kolejny pomysł na wędlinę domową, tym razem na tapecie karkóweczka w ziołach, z podpieczoną skórką - idealna na ciepło oraz na zimno :)


1,5 kg karkówki bez kości
1/2 soli ziołowej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 listki laurowe
papryka słodka mielona
kolendra
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
kilka łyżek oliwy

Karkówkę umyć dokładnie. przyprawy rozgnieść w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy wymieszać dokładnie z oliwą (opcjonalnie można dodać rozmaryn, tymianek, kto co lubi), karkówkę wstawić do takiej marynaty na noc. Można obrócić na drugą stronę. Następnie obsmażyć na patelni z każdej strony aby stworzyć skórkę mięsa. Potem włożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę i zapiąć klipsami. Piec w temp 180 stopni około 1 godz. 15 minut. Podawać można na ciepło, z marynaty zrobić sos zagęszczony mąką i śmietaną lub na zimno jako wędlinę.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...